divendres, 6 de març del 2009

Títol amb bon gust

El bon gust. Una llei no escrita i canviant que ens inclou (o ens contamina) a tots.

Segons ens ha explicat José Maria Perceval, s'ha donat el cas de tel·les en blanc signades per Dalí, que eren venudes a qualsevol, que després hi pintava al damunt i les venia a preus altíssims. El més curiós: quan s'ha descobert que no eren pintades per Dalí, el seu valor ha baixat en picat. Què valoren, els qui compren obres d'art a les subhastes que es fan a cases com Sotheby's (la més antiga) o Christie's? L'art o la firma? Realment s'hi fixen, el l'obra que estàn comprant, i valoren si val el que n'estan pagant? En pintura no hi ha marques blanques.

La dona del senyor Al Gore, Mary Elizabeth Gore, és una de les "guardianes del bon gust" al món lliure. L'any 1984 va co-fundar el Parents Music Resource Center (PMRC, Centre de Recursos Musicals per a Pares), organització que l'any 1990 va crear i imposar l'etiqueta Parental Advisory: Explicit content a tots aquells àlbums musicals que tinguéssin referències a temes "de mal gust" o "perillosos" com sexe, violència, drogues, ocultisme,... El seu noble objectiu era educar als pares d'Estats Units sobre les "modes alarmants" de la música popular (1). Perquè el tema d'educar en l'autonomia personal i l'esperit crític no se'ls pot acudir, oi?

El bon amant, el bon cuiner, el bon pare, el bon espòs, la bona opinió, el bon criteri, el bon gust. No "el gust personal", el "gust subjectiu" ni el "gust individual", sinó el "bon gust" com a cosa col·lectiva i universal, prisme totpoderós (i canviant, això és el més curiós) a través del qual mirar tota creació artística i decidir si està bé, si té qualitat, si pot agradar o no.

Necessitem que algú ens digui què és bon gust?

Pablo Picasso va dir "el principal enemigo de la creatividad es el buen gusto". Marilyn Manson va posar-ho en pràctica.

Voleu bon gust? A caballo regalado, patada en los cojones (frase popular, almenys a Terrassa).
(Sweet dreams Eurythmics: bon gust?)
(Sweet dreams Marilyn Manson: menys bon gust?)

http://www.youtube.com/watch?v=0frwzHqzweI&feature=related (Aqui ja no ho posa tant en pràctica. La cançó de Marilyn Manson This is the new shit parla de les modes i les opinions de masses, i per emetre's va patir talls de so quan es diu "motherfuckers", i enlloc de dir "shit" el tio deia "hit". Per respectar el bon gust.)

(1) http://es.wikipedia.org/wiki/Parents_Music_Resource_Center

2 comentaris:

  1. valoren la firma! En tenies cap dubte? ja sé que no. Comercien amb art com qualsevol altra mercaderia, però, què esperàvem dels temps en què vivim? El negoci és a tot arreu, visca!

    ResponElimina
  2. has decobert ja com podem agregar a la gent? He estat furgant i em sembla que la única manera és fer això dels seguidors..

    ResponElimina